Premier Kampüs Ofis, Leed Gold Sertifikası'nı Aldı.

Türkiye'nin "kampüs ofis" konseptiyle hayata geçen ilk ve tek projesi Premier Kampüs Ofis, çevreci binalara verilen LEED Gold Sertifikası'nı Mart 2017 itibarıyla aldı. Proje; yeşil alana ayrılan bölümleri, ısıtma-soğutma konusundaki efektif çözümleri ve çevreye olumsuz etkisi en aza indirilmiş malzeme kullanımıyla sertifikayı almaya hak kazandı.

Akıllı, verimli ve sosyal bir ofis kompleksi olmanın yanı sıra çevreci de olduğunu, aldığı LEED Gold Sertifikası ile kanıtlayan Premier Kampüs Ofis, hem işletme maliyetlerini düşük tutan hem de doğayla dost bir ofis projesi özelliği taşıyor.

Premier Kampüs Ofis Ve LEED GOLD Sistemi

  • Premier Kampüs Ofis projesi, LEED kategorisinde GOLD seviyesinde sertifika almıştır. Bu kapsamda birçok çevre ve insan dostu özellik proje tasarımına ve inşaatına entegre edilmiştir. LEED Sistemi kapsamında Premier Kampüs Ofis projesinde uygulanan öngörülen sürdürülebilir stratejiler ve çözümlerden bazıları şunlardır;

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ VE LOKASYON

  • Premier Kampüs Ofis binası sağlıklı ve ekolojik bir çalışma çevresi oluşturma prensibiyle ele alınmıştır.
  • Arazi içerisinde bitkilendirme bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun türlerde yapılacaktır.
  • Karbon emisyonlarının düşürülmesi hedeflenirken, Premier Kampüs Ofis binasına yakın yürüme mesafesindeki otobüs durakları ile, toplu taşımaya teşvik edilecektir.
  • Çalışanlar ve ziyaretçiler için korunaklı bisiklet parkları, bina girişlerine yakın mesafelere konumlandırılacaktır.
  • Otoparklarda düşük emisyonlu araçlar için öncelikli araç park yerleri ayrılacak ve elektrikli araçlar için şarj noktaları konumlandırılacaktır
  • Yağmur suyu toplanarak peyzaj sulamasında ve WC rezervuarlarında kullanılacaktır.
  • Bina arazisinde ve çatılarda açık renkli kaplama tipleri tercih edilerek, ısı adası etkisinin azaltılması hedeflenmiştir.

SU VERİMLİLİĞİ

  • Binada peyzaj tasarımında mümkün olduğunca bölgenin iklimine uygun, az su tüketen bitki tipleri tercih edilmiş şebeke suyu kullanmadan, yağmur suyunu ve yoğuşma suyunu kullanarak, peyzaj su tüketiminde en az % 50 tasarruf hedeflenmektedir.
  • Az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanılarak, ve rezervuarlarda yağmur suyunun kullanılmasıyla su tüketiminde %45’e varan tasarruf hedeflenmektedir.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

  • %20 enerji tasarrufu hedeflenmektedir.

MALZEME ve KAYNAKLAR

  • Binada kullanılan tüm inşaat malzemeleri sürdürülebilir ve çevre dostu özellikte olanları tercih edilecektir.Binanın inşaatı sırasında çıkan atıkların büyük bir kısmı geri dönüşüme ve/veya geri kullanıma gönderilerek atık sahasına giden miktarlar önemli ölçüde azaltılacaktır. Bu kapsamda inşaat sürecinde çıkan tüm evsel atıklar, geri dönüştürülebilir atıklar düzenli olarak takip edilecektir. Proje kapsamında geri dönüşümlü içerik ve yerel malzeme kullanımına özen gösterilecektir.

İÇ MEKAN KALİTESİ VE KULLANICI KONFORU

  • Bina kullanıcılarının ve içerisinde yaşayacak kişilerin konforu ve sağlığı LEED sisteminin değerlendirdiği ana öğelerdendir. Bu kapsamda binada inşaat esnasında iç mekanlarda kullanılacak yapı kimyasalları, (boya, astar, yapıştırıcı, macun v.s.) içeriğindeki VOC ( uçucu organik zararlı bileşik) oranlarının uluslararası limitlere uygun olanlarından tercih edilecektir.
  • Bina tasarımında günışığından en üst düzeyde faydalanılması esas alınmıştır. Bu sayede hem aydınlatmaya harcanan enerjinin azaltılması, hem de gün ışığının iç mekanlarda yaşayanların üzerindeki olumlu etkilerinin kullanılması hedeflenmektedir. Ayrıca bina cephe tasarımı yapılırken bina kullanıcılarının dış mekanları oturdukları yerden rahatlıkla görebilmelerine dikkat edilmiştir.